Honden en sneeuw – 6 tips

De meeste honden vinden sneeuw heel erg fijn. Ze kunnen dan heerlijk ravotten en speuren in de sneeuw. Als hondeneigenaar moet je er dan op toezien dat het veilig verloopt. In dit artikel vind je enkele waardevolle tips. 

Tip 1: Pas op met zoutvergiftiging

Tijdens de winter wordt er zout gestrooid om gladheid te voorkomen op de wegen. Voorkom dat je hond strooizout gaat eten en houdt ze uit voorzorg aangelijnd. Maak na het wandelen de poten van je hond schoon met lauw water en droog ze goed af. Je hond kan het achterblijvende zout van de poten likken en kan daardoor ernstig ziek worden. 

Opgelet: Honden kunnen een dosis zout binnenkrijgen door aan de sneeuw of gewoon aan zijn poten te likken. Zo komt er zout in de maag terecht. De hond kan daar misselijk van worden, beginnen te braken of diarree van krijgen. Echter kan een klein beetje strooizout (tussen de 1,9 en 3,7 gram per kg hond) ook fatale gevolgen hebben.

Tip 2: Knip lange haren weg en smeer de voetzolen in

Om je hond te beschermen raadt men aan om de lange haren tussen en onder de poten en onder de buik kort te knippen. Er kunnen zich sneeuwklompjes gaan vasthechten aan de vacht, dit kan erg ongemakkelijk aanvoelen voor je hond. Smeer de poten voor de wandeling in met voetzoolbalsem voor honden. Dit beschermt de poten tegen het zout en de kou. Zeker als je hond al wondjes heeft, kan zout bijzonder pijnlijk zijn. Controleer na iedere wandeling je hond altijd op kloven. 

Opgelet: Als er toch storende sneeuwklompjes aan de vacht mochten kleven, knijp ze dan stuk. Probeer deze nooit los te trekken! Dit is zeer pijnlijk voor de hond. 

Tip 3: Laat je hond niet op het ijs lopen

Laat je hond niet op het ijs lopen. Een hond kan niet beoordelen of het ijs dik genoeg is. Hij kan er misschien doorzakken met alle gevolgen van dien. Anderzijds is ijs glad waardoor je hond kan uitglijden. Je hond kan hierdoor zijn gewrichten, botten of spieren lelijk blesseren.

Tip 4: Kijk uit met antivries
Tip 5: Kijk uit met een te natte vacht

De zoete geur en smaak triggeren honden vaak om er wat van te proeven. Berg het antivriesmiddel daarom altijd zeer veilig op. Het is zeer giftig! Een slok kan al zeer grote gevolgen hebben. Contacteer onmiddellijk de dierenarts indien je hond hiervan heeft gedronken. 

Een natte hond heeft sneller kans om onderkoeld te raken. Voorkom dus gesmolten sneeuw of water in de vacht. Pas ook op met te veel sneeuw eten of ijskoud water drinken. Dit kan maagtorsie (=maagkanteling) veroorzaken.

Tip 6: Houd je hond zo warm mogelijk

Voorkom stilstaan in de sneeuw en zorg ervoor dat je hond in beweging blijft zodat hij het warm heeft. Sommige rassen hebben geen last van de kou in tegenstelling tot andere rassen. Houd je hond dus steeds in de gaten om te beoordelen of hij het koud heeft. Voor kortharige honden of honden met een kale buik bestaan er ook eventueel hondenjasjes of truien. Let dus altijd extra op bij puppy’s, kleine honden en senioren in de kou. Zij hebben het namelijk moeilijker om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Maak daarom meerdere kortere wandelingen in plaats van een grote wandeling om onderkoeling te voorkomen. 

Opgelet: Je merkt op dat de hond het koud heeft door rillingen, geen oogcontact maken, problemen met ademhaling, zwakke hartslag. Bij een lichaamstemperatuur onder de 37,5°C moet je de dierenarts contacteren. 

"The snow unleashed our inner happiness."

No Comments

Post A Comment