Is een pomeriaan een hondenras?

Het woord ‘pomeriaan’ zal voor vele bekend in de oren klinken. Je komt deze benaming tegenwoordig zo vaak tegen op het internet, in advertenties of in magazines. De benaming wordt zelfs door sommige dierenartsen, hondenfokkers of hondenprofessionals gebruikt. Er is dus een hele verwarring rond ontstaan. Een pomeriaan bestaat niet en is dus helemaal geen hondenras! 

Wat is de juiste benaming?

Er bestaan namelijk wel andere benamingen. In België en Nederland spreken we vaak over een dwergkees. In het Engels heet een dwergkees pomeranian en in het Duits zwergspitz. Een dwergkees, pomeranian en zwergspitz zijn dus hetzelfde ras. 

 

De naam pomeranian is voornamelijk ontstaan op de shows. Maar op het internet en in advertenties vind je zoveel verschillende en gekke benamingen zoals pomeriaan, mini pomeriaantjes of pompriaan. De benaming pomeriaan is dus een bekend woord geworden in de volksmond waardoor er een grote verwarring is ontstaan bij de mensen.

Welke hondjes worden pomeriaan genoemd?

De benaming pomeriaan wordt veel gebruikt door broodfokkers, broodfok kennels of in de handel. De hondjes die gekocht worden onder deze benaming zijn vaak ‘mixjes’. Ze zijn daarom niet minderwaardiger dan een raszuivere dwergkees want iedere hond is uniek. Maar helaas zijn er wel sommige hondeneigenaars die achteraf teleurgesteld zijn en uiteindelijk de keesjes herplaatsen omdat ze niet naar hun verwachtingen zijn als ze eenmaal volgroeid zijn. 

 

Naast de teleurstellingen, worden de broodfokkers gesteund door een hondje bij hen te kopen en kan deze vreselijke handel blijven bestaan. Bij de start van een zoektocht naar een dwergkees begint het dus al door het zoeken onder de juiste benaming.

"Pomeranian, a tiny dog with a huge personality"
No Comments

Post A Comment